An Education Blog

word direction logo

Намаляване почвата прилагането на азотни торове, повлияни от течни оплождане на добив и добива черти на kataribhog ориз- (Bulgarian)

Md. Zahanggir Alam, Md. Sadekuzzaman, Souvic Sarker, Md. Hafizur Rahman Hafiz

Department of Crop Physiology and Ecology, Hajee Mohammad Danesh Science and Technology University, Dinajpur-5200, Bangladesh

Department of Entomology, Hajee Mohammad Danesh Science and Technology University, Dinajpur-5200, Bangladesh

Key words: Liquid fertilization, yield, nitrogen use reduction.

Абстрактни
Един експеримент е създаден изследователски фермата на културите физиология и екология отдел, Hajee Мохамед Йорданова наука и технологии университет, Dinajpur, Banglaadesh в периода от август 2013 г. до януари 2014 г. да разберете ефикасността на течни оплождане (магия растеж) за изпълнението на Kataribhog ориз и да се изчисли колко карбамид може да бъде записан без намаляване на добива зърно. Експериментът е настанено с дизайн на парцел Сплит с две нива на течни оплождане именно, няма течни оплождане (Lo), течни торене с магия растеж, прилагани в 30, 45 и 60 DAT (L1) и четири нива на азотни торове т.е, няма азотни торове (N0), 50 % се препоръчва азотни торове (N50), 75 % препоръчва азотни торове (N75) и 100 % препоръчва торове (N100). Течен тор и азотни торове дози са били присвоени на сюжета и под-парцел, съответно. Течни оплождане (L1) лечение, предоставено по-голяма зърно доходност в сравнение с течни оплождане лечение (L0) във всички нива на азот. Освен това с нарастване на азот ниво добивът на зърно е увеличена до N100 в сравнение с течни оплождане лечение (L0), но в прилагането на течни оплождане лечение (L1), добив зърно, добив е увеличена до N75 и след това намаля в N100dose приложение. Освен това течни оплождане с магия растеж заедно с 75 % от препоръчителните азотен тор увеличи 10.5 % зърно доходност с икономия от 25 % от препоръчителните азотен тор, в сравнение с препоръчителна практика.

Leave a Reply