An Education Blog

word direction logo

Подобряване на изпълнението на редица традиционни yam произведени под ferralsol бедни в органична материя в горски райони на Кот д ‘ Ивоар- (Bulgarian)

Ettien Djetchi Jean Baptiste, Kouadio Konan-kan Hippolyte, N’goran Kouadio Emmanuel, Yao-Kouame Albert, Girardin Olivier

Université Félix Houphouët-Boigny, Abidjan Cocody, Cote d’Ivoire

Centre Suisse de Recherches Scientifiques, Cote d’Ivoire

Centre National de Recherche Agronomique, Cote d’Ivoire

Key words: Water yam, yield, soil fertility, Cote d’Ivoire.

Абстрактни
soil fertilityПроучване на потенциала на три предишни изрязване на ferralsol е проведено в гората зона на Кот д ‘ Ивоар от 1999 до 2000 г. Тези парцели са угар на Chromolaena odorata, предишни yam и предишна маниока. Целта на това изследване е да знаете, плодородието на почвата и да оцени ефекта върху производителността на местен сорт, наречена “ненавиждан ненавиждан” yam вода много широко разпространени. По този начин две микро дози от NPK в сравнение с контрола без тор е направено за една от целите на 30 т/ха. Тази работа е извършена според модела блокове на Фишър с шест репликации. Е получен през 1999 г. под угар най-висока доходност (22.4 т/ха) за Т1 (24N 48P 36 K) срещу 18,4 т/ха и 14.4 т/ха, съответно, сладък картоф и маниока подучастък. През 2000 г. е получен под угар 23.1 т/ха за T1 срещу 22 т/ха за T2 (70N 48P 36 K). Най-нисък добив (12 т/ха) е получен от T0 под маниока. Разликата е значително между T0 и T1 и T2 и T0 през 1999 и 2000 г. съгласно предишните угар и предишни yam. Но, между T1 и T2, не е имало значителна разлика. Като минуси, съгласно предишните маниока имаше значителна разлика между лечения. Резултатите показаха, че тор има ефект върху ненавиждан ненавиждан доходност. Условията на отглеждане Яни са били по-подходящи под угар от земя преди култивира но трябва тор за силно увеличаване на добива.

Get the original articles in English: http://www.innspub.net/volume-4-number-1-january-2014-2/

Download Pdf

Leave a Reply