An Education Blog

word direction logo

Analiza spatiotemporal raporturilor dintre calitatea apei de irigaţie şi geo-mediu variabilele Khanmirza agricole simplu, Iran- (Romanian)

Shahabeddin Taghipour Javi, Hadi Mokhtari, Ahad Rashidi, Hojjatolah Taghipour Javi

Faculty of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran

College of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz. Ahvaz, Iran

Faculty of Geography, University of Tehran, Tehran, Iran

Key words: Irrigation water quality index (IWQI), Geo-environmental variables, Spatial and temporal relationship, Statistical analysis, Khanmirza agricultural plain.

environmentRezumat
Scopul acestei lucrări a fost de a explora spatiotemporal relaţii între indicele de calitate a apei de irigare (IWQI) şi geo-mediu variabil în Câmpia Khanmirza agricole, Iran. Datele din 1987 până în 2013 a fost aplicată analiza statisticilor locale de regresie geografic ponderată (GWR). În acest scop, un indice de statistici a fost utilizat pentru a genera hărţi IWQI aplicarea ionice compoziția apei utilizate pentru agricultură. Geo-mediu variabile cum ar fi, solul conductivităţii electrice (CE), schimbări în apă de masă, grosimea acviferului şi schimbările de teren acoperă au fost aplicate în Cercetările actuale. Date pentru toate variabilele au fost dobândite din domeniul observaţii, analize de laborator, şi de la mai multe proiecte locale din regiune. Potrivit IWQI ieşiri, în toată zona de studiu, şi în special în zonele centrale ale Câmpiei, calitatea apelor subterane a avut treptat a scăzut în ultimii 26 de ani. Toate rezultatele pentru distribuția spațială a R2 locale determinate de abordare GWR a arătat relaţiile dintre IWQI şi patru variabile geo-mediu au fost în concordanţă în spaţiu; acest rezultat a fost atribuit la caracteristicile naturale şi de gestionare a apelor subterane în regiune. De asemenea, rezultatele valorilor t pentru parametrul locale estimările dezvăluit relaţii pozitive şi negative cu semnificaţie mai mare (p≤0.01 şi p≤0.05) între variabilele IWQI şi geo-mediu, care au fost în principal centralizat în zonele centrale ale zonei de studiu. Studiul actual oferă informaţii esenţiale pentru resurse subterane de planificare în regiuni cu o scădere severă a calităţii apei şi în regiunile unde terenul agricol este în principal irigate de apele subterane.
Get the original articles in Source: Volume 6, Number 6, June 2015 – JBES

Leave a Reply