An Education Blog

word direction logo

Bioacumulare metalele grele din intestin de mulley (wallago attu, bloch & schneider, 1801): un studiu de caz de la districtul mardan, Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan de Râul Kalpani- (Romanian)

Iram Alam Sthanadar, Benazir Begum, Aftab Alam Sthanadar,Muhammad Jamal Nasir, Imtiaz Ahmad, Muhammad Zahid, Ali Muhammad, Sana Ullah

Department of Zoology, Islamia College University, Peshawar, Khyber Pakhtunkhwa Pakistan

Department of Physics, Government Girls College Dargai, Malakand Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan

Department of Zoology & Animal Sciences, Post Graduate College Dargai Malakand, Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan

Department of Geography, University of Peshawar, Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan

Department of Chemistry, Islamia College University, Peshawar, Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan

Department of Animal Sciences, Quaid-i-Azam University, Islamabad, Pakistan

Key words: Bioaccumulation, Heavy metals, Intestine, Kalpani River, Wallago attu,

Rezumat
Swat-River-Mardan-KPK-Pakistan-800x323Concentrația de cinci metale grele ca plumbul (Pb), crom (Cr), cadmiu (Cd), Zinc (Zn) şi nichel (Ni) au fost evaluate în intestin de peşte de apă dulce Mulley (Wallago attu), colectate de la Râul Kalpani de la districtul Mardan, Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan. Prelevarea de probe a fost efectuată în cursul lunilor iulieoctombrie 2013. Pentru determinarea concentraţiei de metale grele, Spectrofotometru de absorbție atomică Perkin Elmer AS 3100 flacara a fost folosit. Metale grele concentraţia a fost variind între luni de prelevare de probe şi site-uri. În general valori medii înregistrate (umed greutate) pentru Cr, Cd, Zn si Ni erau 0.069±0.068 µg g-1, 0.008±0.004 µg g-1, 0.427±0.100 µg g-1 şi 0.059±0.032 µg g-1 respectiv. Cu toate acestea, Pb a fost nu detectată în oricare dintre probe colectate pe toate site-urile de prelevare de probe. Rezultatele au arătat metale bio acumularea în intestin Mulley, în scopul de Zn > Cr > Ni > CD-ul cu nici o detectie de Pb. rezultatele au arătat, toate metalele grele studiate au fost care se încadrează în limitele admise sugerate. În scopul de a conserva şi de a menţine apa, sedimente și biodiversitatea peşte de râu, ar trebui efectuată evaluarea periodică şi politici stricte de mediu ar trebui să fie planificate de către agenţiile de protecţie a mediului. Masă de conştientizare ar trebui să fie iniţiat. Înainte de intrarea raului este considerată efluenți și alte deșeuri din industriile în zonele din apropiere.

Leave a Reply