An Education Blog

word direction logo

Diameter saiz kelas pengagihan gerardiana Pinus dinding. ex D. Don dari Lembah Abad Gohar Daerah Diamer, Gilgit berlangsung-Baltistan, Emiriah Arab Bersatu- (Malay)

Hasil Khan, Muhammad Akbar, Meer Zaman, Anwar Ali1 Sujjad Hyder, Mayoor Khan, Masoor Ahmed Nafees, Ghulam Raza, Farida Begum, Syed Arif Hussain, Sher Wali Khan, Qamar Abbas, Muahmmad Ali

Forest Education Division Pakistan Forest Institute, Peshawar, Pakistan

Department of Environmental Sciences Karakoram International University Gilgit-Baltistan, Pakistan

Department of Biological Sciences Karakoram International University Gilgit-Baltistan, Pakistan

Wildlife Conservation Society, Jutial, Gilgit, Pakistan

Key words: Dbh, PCQ, Pinus gerardiana.

ABSTRAK
Pinus_devoniana3Semasa kajian ini dilakukan untuk menilai pengagihan kelas (Dbh) saiz diameter hutan Chalghoza di Goharabad Daerah Diamer. Data yang dikumpulkan dari enam halaman yang berbeza secara rawak menggunakan PCQ (titik Pusat Quadrate kaedah) pada bulan Julai dan Ogos 2014. Kajian mendedahkan bahawa Pinus gerardiana dinding. ex D. Don adalah dominan pokok spesis hutan ini, manakala beberapa pokok Juniperus excelsa M.Bieb. dan Quercus ilex L.were juga ditemui. Berdiri yang berbeza mempunyai kepadatan yang berbeza di kawasan kajian. Kepadatan yang tertinggi adalah dicatatkan 128.4 batang/ha dengan 16.16m2/ha kawasan penyakit daripada berdiri-1 (Latakhand) manakala terendah ketumpatan diperhatikan 57.5stems / ha dengan 3.98 m2/hektar kawasan penyakit daripada Satnd-6 (Daskil-C). Saiz kelas menunjukkan struktur lebih atau kurang memuaskan di kawasan kajian keseluruhan manakala beberapa jurang terdapat di awal dan pertengahan saiz kelas ini menunjukkan anthropogenic dan lain-lain mengalami gangguan semulajadi iaitu kacang pengumpulan, memotong, ragut, pembakaran, gelongsor, banjir dan sebagainya. Memandangkan kajian ini dapat disimpulkan hutan setiap yang terganggu, tidak stabil menunjukkan yang berbeza saiz pengagihan. Kebanyakan hutan mempunyai benih yang rendah, pokok muda atau mereka tidak menunjukkan tanda-tanda pengambilan semaian. Amalan-amalan yang kini mengancam dan membimbangkan untuk masa depan hutan ini. Oleh yang demikian, aktiviti pemulihan yang betul, kemahiran pengurusan dan pelan pemuliharaan perlu diperkenalkan dan digunakan dengan serta-merta untuk memulih dan menyelamatkan hutan yang berharga ini.

Leave a Reply