An Education Blog

word direction logo

Fizico-chimie caracterizarea şi zooplancton diversităţii specifice de două ieşiri în Yaoundé (Cameroon, Africa Centrală)- (Romanian)

Dakwen Jeannette Prudence, Zébazé Togouet Serge Hubert, Tuekam Kayo Raoul Polycarpe, Djeufa Heuchim Charly, Nziéleu Tchapgnouo Joseph Guy, Foto Menbohan Samuel, Njiné Thomas

Laboratory of Hydrobiology and Environment, Faculty of Science, University of Yaoundé I, P.O.

Box 812 Yaoundé, Cameroon

Institut of Sahel, University of Maroua, P O Box Maroua, Cameroon

Key words: Zooplankton, Specific diversity, fishponds, Cameroon.

Rezumat
koi-pond-91Specifice compoziția și structura de zooplancton din bazinele două (una fiind naturale E1 şi E2 alte om) în Simbock, Yaoundé, a fost studiat în raport cu unele variabile fizico-chimice, aprilie-decembrie 2007. Parametrii fizico-chimici au fost măsurate în funcţie de tehnicile descrise de APHA (1985). Analiza biologică a fost făcut, utilizând tastele de identificare specifice. Şaizeci şi nouă zooplancton specii, mai ales de coastă, periphytic şi cosmopolită, au fost identificate, rotifers fiind cel mai abundent (71%). Opt dintre aceste specii au fost înregistrate pentru prima dată în Camerun: Copepod Diaptomus sp., Rotifer Macrochaetus sp. şi australia cladocere Leydigia, Pleuroxus chappuini, dafnie, Chydorus baroisi, Guernella monodi, Moinodaphnia macleayi. Zooplancton abundenta a fost scăzută (mai mică 400 ind. / L) pe tot parcursul studiului. Corpurile de apă a arătat astfel resursele de hrana limitate. Cladocere densitate a fost ridicat înainte stoking (la inceputul studiului) şi a devenit foarte scăzut după o lună. Acest grup este, probabil, un aliment preferat pentru RFI şi puiet de peşte. Valorile indicelui Shannon şi Weaver împreună cu planeitate Pielou a demonstrat că aceste medii sunt extrem de diverse şi dezvăluie o distribuţie mai mult sau mai puţin egal între specii. Parametrii biocenotică şi biotice a confirmat că aceste ape sunt oligotrofe (E1) şi oligomesotrophic (E2); prin urmare ei complet nu poate satisface aşteptările de agricultori. Este recomandat ca agricultorii ar trebui să aibă o înţelegere de bază de biologie şi ecologie de corpurile de apă utilizate pentru producţia de peşte.

Leave a Reply