An Education Blog

word direction logo

Importanţa ariilor protejate pentru conservarea biodiversităţii în sud coasta de Fildeș: cazul floristice Centrul Naţional de F.H.B Universitatea din Abidjan- (Romanian)

Jean-Pierre Boga, Ténon Coulibaly, Akpa Alexandre Moïse Akpesse , Crolaud Sylvain Trabi, N’da Hyppolite Dibi, Kouassi Philippe Kouassi, Yao Tano1 et Ahoua Yapi

Laboratory of Zoology and Animal Biology, UFR-Biosciences, Félix Houphouët-Boigny University of Abidjan, Côte d’Ivoire

Laboratory of Animal Biology, UFR of agroforestery, Jean-Lourougnon Guédé University of Daloa, Côte d’Ivoire

Laboratory of vegetal Biology, UFR-Biosciences, Félix Houphouët-Boigny University of Abidjan, Côte d’Ivoire ; Centre Universitaire de recherche et d’application de communication en télédétection (CURAT)

Key words: Termite, protected areas, human activity, biodiversity conservation, Côte d’Ivoire.

Rezumat
Pentru a afişa impactului activității umane pe biodiversităţii în regiunea ecuatorial umed, termite, insecte recunoscut ca bio-indicatori de schimbările climatice la tropice au fost studiate în două habitate: Centrul Naţional pentru floristice (CNF), un habitat conservate de 51 de ani şi Campus de Cocody (CC), un mediu puternic antropic. Termite au fost gustate folosind o metodă standardizată concepute pentru evaluarea rapidă a termite. În ambele zone, 18 specii au fost colectate, 17 specii în CNF şi 7 specii în zona Campus. Schimbare semnificativă în diversitate a fost găsit între CNF şi zona Campus. În plus, abundenţa relativă de termite a arătat un declin semnificativ mai mare în zona Campus. Cea mai mare abundenta de termite a fost obţinută în CNF (2.95 ind./secţiuni) spre deosebire de zona Campus unde abundenţa relativă a fost 1.55 ind./secţiune. Indicele de diversitate Shannon şi Simpson înregistrate în CNF a fost mai mare decât cele din zona Campus. Scăzut similitudine indicele calculat (0.38) au arătat aceste două domenii au fost puternic diferite. Cablurile de alimentare sol par fie grupul cel mai sensibil la activitățile umane. CNF conservate activităților umane a permis reconstituire de specii diferite de coloniile termite, spre deosebire de zona Campus care încă obiectul activităţilor antropice puternice.

Leave a Reply