An Education Blog

word direction logo

Kesan-kesan allelopathic bermuda rumput (Cynodon dactylon L. Pers.) cabutan pada percambahan dan pertumbuhan Semaian Selasih (Ocimum basilicum L.) dan purslane biasa (Portulaca oleracea L.)- (Malay)

Ahmad Reza Golparvar, Amin Hadipanah, Aref Sepehri, Saeed Salehi

Department of Agronomy and plant Breeding, College of Agriculture, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran

Department of Horticultural, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

Young Researchers and Elite Club, Sanandaj Branch, Islamic Azad University, Sanandaj, Iran

Key words: Cynodon dactylon (L.)Pers., Ocimum basilicum L., Portulaca oleracea L., Allelopathy, Germination.

ABSTRAK
Cynodon_dactylon_7549b13fAllelopathy adalah satu fenomena semulajadi yang merujuk kepada mana-mana secara langsung atau tidak langsung kesan positif atau negatif dari satu tumbuhan lain melalui pelepasan sebatian kimia excreted ke dalam alam sekitar. Untuk menilai kesan allelopathic ekstrak rumput Bermuda (Cynodon dactylon L.) percambahan dan pertumbuhan awal Selasih (Ocimum basilicum L.) dan purslane biasa (Portulaca oleracea L.), satu eksperimen telah dijalankan di stesen penyelidikan Universiti Islam Azad, Isfahan (Khorasgan) cawangan pada tahun 2013. Percubaan telah diatur sebagai factorial Reka bentuk yang benar-benar Keratan dengan tiga replications. Eksperimen terdiri daripada empat stubble kepekatan (kawalan, 25, 50 dan 100 g/L) bersama-sama dengan Basil dan tumbuh-tumbuhan purslane yang biasa. Keputusan yang diperolehi menunjukkan bahawa kesan allelopathic rumput Bermuda cabutan coleoptile panjang, radicale panjang, coleoptile berat dan berat radicale Basil dan purslane biasa adalah signifikan tetapi untuk percambahan peratus adalah penting. Hasil kajian ini mendedahkan bahawa peningkatan dalam ekstrak kepekatan plumbum untuk mengurangkan pertumbuhan Semaian Basil dan purslane biasa. Kajian kami menunjukkan bahawa ekstrak rumput Bermuda mempunyai kesan allelopathic dan pembantut yang kuat pada sifat-sifat yang berbeza daripada Basil dan purslane biasa.
Get the original articles in English: http://www.innspub.net/volume-6-number-5-may-2015-jbes/

Leave a Reply