An Education Blog

word direction logo

Mecanisme genetice de randament legate de markeri morfologici răspuns pentru a creşte producţia de cereale în mediu diferit de hexaploid grâu- (Romanian)

Hafiz Ghulam Muhu-Din Ahmed, Muhammad Shahid Saddam, Adeel Khan, Anmol Fatima, Saira Saleem, Mariam Hassan, Siddra Zahid, Mubra Benish

Department of Plant Breeding and Genetics, University of Agriculture, Faisalabad, Pakistan

Department of Plant Genetics, Quaid-e-Azam University Islamabad, Pakistan

Key words: genetic architecture, diallel, gene action, epistasis, generation.

Rezumat
arton47231Grâul este un imperativ cereale din lume care joacă un rol remarcabil în satisfacerea cerințelor alimentare a populaţiei umane. Îmbunătăţirea randamentului se bazează pe identificarea genetic superior şi corespunzătoare genotipuri si exploatarea acestora. Un diallel de 5 × 5 cruce folosind cinci soiuri de grâu/linii şi anume Aas-11, Millat 11, SH-95, 9272 şi 9276 a fost efectuată examinarea genetica a randamentelor şi randament conexe trăsături morfologice. Toate trăsăturile indicat ridicat nivelul de semnificaţie după analiza de varianţă. Varietate SH-95 s-a dovedit a fi cel mai bun combiner generale pentru plante înălţime, lungime spike, spike densitate, număr de boabe pe spike. Crucea 9272 x Milla-11 a fost combina cele mai bune pentru numărul de boabe pe spike si greutatea de 1000 de cereale. SH-95 x 9272 s-a dovedit a fi cel mai bun combiner specifice pentru zona de frunze pavilion, greutate 1000 de cereale şi cereale producţia medie la plante. De separare a varianţei în componentele sale expuse amploarea GCA variaţie a fost mai mare decât SCA varianţa pentru planta height, pavilion frunze zona, lungimea spike, spike densitate şi număr de boabe pe spike afişate tip aditiv acţiunii genei astfel îmbunătăţirea şi selecţie va fi posibil în primele generaţii. Începutul de selecţie ar fi dificil pentru greutate 1000 de cereale şi cereale randamentul la plante deoarece varianţa SCA a fost mai mare decât GCA diferenţe au arătat efecte de dominare.

Leave a Reply