An Education Blog

word direction logo

Ozonare apa uzata petrochimice extrem de poluate: efectul catalizatori, pH-ul iniţial, debitul volumetric şi concentraţia de ozon pe rata de oxidare- (Romanian)

Quyen Ngo, Linh Dao, Evgeniy Grigoriev, Alexandr Petukhov

Department of Technology of Synthetic Rubber, Kazan National Research Technological University, 68 Karl-Marx St., Kazan 420015, Russian Federation

Department of Microbiology, Kazan (Volga Region) Federal University, 18 Kremlyovskaya St., Kazan 420008, Russian Federation

Key words: Catalytic ozonation; Hydroxyl radical; Petrochemical wastewater; Hydrogen peroxide; Manganese sulfate pentahydrate.

Rezumat
81sJ-IuHPmL._SL1500_Au fost investigate ozonare de o extrem de poluate petrochimice a apelor uzate din producţia de oxid de stiren şi propilenă şi influenţa factorilor diferite asupra eficienţei tratamentului. Eficienta de tratament a fost cel mai înalt în condiții alcaline şi cu utilizarea de catalizatori. Valorile optime ale concentrației de ozon şi debitul volumetric al amestecului de ozon-oxigen erau 20 mg L-1 şi 400 L (L x h) – 1, respectiv. Utilizarea de H2O2 (0.075 wt %) ca un catalizator permis maxim de conversie de COD (93%) şi acetophenone îndepărtarea (98%) a fi atins după 60 min. În acelaşi timp, la o concentrație optimă de MnSO4.5H2O (0.1 wt %), eficienta tratamentului în ceea ce priveşte eliminarea COD și acetophenone a crescut până la 85% şi 84%, respectiv. Acetophenone a fost complet eliminat din apa uzata atunci când perioada de ozonare a fost majorat la 90 min, folosind H2O2 sau MnSO4.5H2O ca un catalizator, în timp ce fenol, stiren şi ethylbenzene au fost eliminate în întregime după 60 min. În timpul procesului de ozonare o creştere anormală a pH-ului a aparut din cauza formarea de •OH-radicale. Acest fenomen interesant a dus la posibilitatea de a creşte eficienţa tratamentului de prelungirea duratei de timp în care pH-ul maxim, precum şi cantitatea maximă de radicalii •OH s-au observat.

Leave a Reply