An Education Blog

word direction logo

Pengasingan dan pencirian yang sangat logam berat bertoleransi Sinorhizobium meliloti, utilizable untuk penebusgunaan tanah tercemar- (Malay)

Seyyed Mahdi Hosseinian, Shiva Khaledzadeh, Sara Nosrati, Ahmad Golchin, Esmail Memar-Kochehbagh

Department of Genomics, Branch for West and North-West region, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Iran

Faculty of Natural Science, University of Tabriz, Iram

Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran

Key words: Sinorhizobium meliloti, nitrogen fixation, heavy metal tolerance, molecular identification, 16S-23S rRNA Intergenic Spacer Region.

ABSTRAK
zoomLogam berat tanah (HMs) mempunyai kesan-kesan merosak Sinorhizobia dan hubungan simbiosis mereka dengan kekacang. Oleh yang demikian, mengasingkan tahan HMs dan menggunakannya sebagai inoculums di tanah yang tercemar adalah amat penting sekali. Pada masa sekarang belajar, kesan kadmium, membawa dan zink pada daya maju dan nitrogen yang menetapkan potensi beberapa asli Sinorhizobium meliloti strain diasingkan dari HMs tercemar tanah Zanjan Wilayah-Iran telah dinilai. Dalam hal ini, beberapa S. meliloti kotoran telah terasing daripada nodul akar alfalfa dan mereka pengikatan nitrogen kecekapan telah dinilai dan dibandingkan berdasarkan keberkesanan simbiosis dan berat kering alfalfa menembak. Media terpilih mengandungi jumlah yang berbeza kadmium, plumbum dan zink telah digunakan untuk menilai tahap toleransi yang mengasingkan. Seterusnya, strain bertoleransi HMs yang kebanyakan keupayaan pengikatan nitrogen yang tinggi telah dinilai dan dipilih dalam periuk eksperimen. Lima HMS bertoleransi S. meliloti strain yang telah dipilih dan inoculated dalam media budaya yang mengandungi kepekatan berbeza lima kadmium, membawa dan zink. S41 diiktiraf sebagai HMs kebanyakan yang bertoleransi mengasingkan dengan keberkesanan simbiosis 139%. Pilihannya PCR dan penjujukan rRNA 16-23S Intergenic Spacer rantau telah bekerja untuk pengenalpastian ini mengasingkan yang ketara dapat mengurangkan keperluan untuk luaran nitrogen molekul.

Leave a Reply