An Education Blog

word direction logo

Sambutan terhadap parameter pertumbuhan kacang soya keamatan cahaya yang berbeza di bawah tekanan sejuk keadaan- (Malay)

Maryam Jenabiyan, Hemmatollah Pirdashti, Yasser Yaghoubian

Department of Agronomy, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

Department of Agronomy, Genetics and Agricultural Biotechnology Institute of Tabarestan, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

Department of Agronomy and Plant Breeding, Ramin Agricultural and Natural Resources University. Khouzestan, Iran

Key words: Cold stress, Growth parameters, Light intensity, Root characteristics, Soybean.

ABSTRAK
Animal-demand-for-US-soybeans-growsPercubaan kini direka untuk menilai tindak balas pertumbuhan ciri-ciri dua kultivar kacang soya (032 dan BP) kepada sejuk stres (5 ° C) pada dua tahap intensiti cahaya [normal (8000 lux) atau intensiti rendah cahaya (2000 lux)]. Rawatan yang disusun dalam factorial satu eksperimen berdasarkan sepenuhnya Keratan rekabentuk dengan tiga replicates di bawah keadaan terkawal. Hasil kajian menunjukkan bahawa jumlah volum dan nodule akar akar anak benih kacang soya dengan ketara menurun (38 dan 32%, masing-masing) apabila ditanam pada tekanan sejuk berbanding ditanam di bawah syarat-syarat kawalan. Tekanan sejuk, juga, mengurangkan daun dan akar yang segar dan kering timbangan dan berat kering menembak dalam kedua-dua keamatan cahaya, Walau bagaimanapun, kesan ini adalah lebih ketara pada intensiti cahaya yang rendah bagi akar berat kering (53%) dan intensiti cahaya biasa untuk daun dan pucuk kering dan segar berat (47%). Tekanan sejuk, juga, ketara ditindas batang segar berat dalam kedua-dua kultivar (34% dalam 032 dan 27% di BP). BP cultivar apabila ditanam di 8000 lux telah hampir 16% lebih rendah daun berat kering daripada tumbuh-tumbuhan pada, 2000 lux. Walau bagaimanapun, 032 cultivar dalam intensiti cahaya biasa menunjukkan tiada maklum balas penting dalam pertumbuhan parameter kepada keamatan cahaya yang rendah. Dalam kedua-dua keamatan cahaya, tekanan sejuk dengan ketaranya akar kering dan segar berat. Walaupun sedikit, dua kultivar kacang soya menunjukkan tingkah laku yang sebaliknya, kadar kerosakan tekanan sejuk menurun apabila kacang soya yang tumbuh di bawah intensiti cahaya yang lebih rendah.

Leave a Reply