An Education Blog

word direction logo

Sposobnosti, da zmanjšuje tveganje prostih radikalov in fenton reakcije z etanolom ekstrakt Rožnati zimzelen L- (Slovenian)

Shahin Mardani-Nejad, Ramazan Ali Khavari-Nejad, Sara Saadatmand, Farzaneh Najafi, Parviz Aberoomand Azar

Department of Biology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

Faculty of Biology Sciences, Kharazmi University, Tehran, Iran

Department of Chemistry, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

Key words: Catharanthus roseus, nitric oxide radical inhibition, fenton reaction, ferric reducing power activity, cupric chelating activity.

Izvleček
catharanthus-roseus-periwinkle-ajaytao-1Oksidativni poudarja, ki jih povzročajo prosti radikali so zaradi številnih bolezni, kot so vnetje in rak; zato, rastlin ali rastlinskih proizvodov, ki lahko delujejo kot zaviralci teh radikalov lahko imajo pomembno vlogo pri nadzoru povezanih bolezni. Pri preiskovanju anti-oksidacija sposobnost Rožnati zimzelen L., Etanolni ekstrakt koren, steblo, list, cvet, semena pod in semena rastlin je bila pripravljena, in te sposobnosti je bil izmerjen na osnovi dušikovega oksida splakovalnega radikalne in na osnovi železovega reducirajoči moč dejavnosti (FRAP) in bakrov kelatni dejavnost (CCA) za zmanjšanje tveganja fenton reakcije sintetičnih antioksidantov (askorbinska kislina butilhidroksianizol in butiliran hidroksitoluen). Rezultati so pokazali, da ekstrakt korenine, semena in listov (228.75 ± 1,47, 209.31 ± 2,23 in 228.75 ± 1,47 μg mL-1, oziroma) je najboljši nastop v zavira pol dušikovega oksida. Ekstrakt sladkega korena je najboljši zmanjša moč aktivnosti med drugimi ekstrakti in etanola ekstrakt os seme je najboljši kelatne dejavnost. Pearson koeficient določanja med flavonoidov vsebine in antioksidant zmogljivosti ekstraktov so bile visoke. C. zimzelen, zlasti koren, listi in semena lahko koristen vir naravnih antioksidantov, njegove močne antioksidante.

Leave a Reply