An Education Blog

word direction logo

Učinki dvojno inokulaciji z mikoriznih gliv arbuscular in rhizobia na Acacia senegal (L.) Willd. sadik rast in tal encimsko aktivnostjo v Senegalu- (Slovenian)

Fatou Ndoye, Aboubacry Kane, Abdala Gamby Diedhiou, Niokhor Bakhoum, Dioumacor Fall, Oumar Sadio, Mame Oureye Sy, Kandioura Noba, Diegane Diouf.

Department of Plant Science, Cheikh Anta Diop University of Dakar, Dakar, Senegal

Senegalese Institute of Agricultural Research, Dakar, Senegal

Research Institute for Development, Dakar, Senegal

Key words: Arbuscular mycorrhizal fungi, rhizobia, Acacia senegal, enzyme activities, non-sterilized soil.

Abstract

Image1Akacija senegal (L.) Willd. je večnamensko stročnic, ki je ekonomsko in ekološko pomembnih območjih Sahelska, še posebej v Senegalu. To je že dolgo uporablja za proizvodnjo arabskega gumija. Pa suša in preveliko vodi v zmanjšano tal plodnost in drevesa produktivnosti. Eksperiment je bila izvedena preizkusiti odgovor A. senegal sadike za inokulacijo z mešano arbuscular mikoriznih gliv (Glomus fasciculatum, Rhizophagus irregularis in Glomus verriculosum) in rhizobial seve (ORS 3574, ORS 3593, ORS 3607 in ORS 3628) v pogojih rastlinjakih. Po 6 mesecev kulture pod ne sterilizira polje zemlje iz Dahra (severni del Senegal), visoki, arbuscular mikoriznih korenin kolonizacija stopnja in tal kisline fosfataze so bistveno okrepljen s kombinirane inokulaciji arbuscular mikoriznih gliv (AMF) in rhizobia. Pa plant biomase, spore gostote tal in hyphal dolžina bistveno predpreteklega enotnega Inokulacija z mikoriznih ali rhizobial sevov. Število vozličev je bila višja za rhizobial rastlinah. Brez povečane vsebnosti hranil ustrelil zabeležili po inokulaciji. Mikrobne inokulacijo krepi kisline fosfataze tal, ker nima pozitivnega učinka je opazil na skupno aktivnost talnih mikroorganizmov. Ti rezultati kažejo, da en Inokulacija z AMF ali rhizobia izboljša A. senegal sadik rast pod to ne sterilizira poljskih tleh bolje kot dvojno inokulacije. Predlaga se, da za uspeh dvojno inokulacijo, skrbno izbiro učinkovite kombinacije microsymbionts je treba okrepiti rast rastlin in tal biološko delovanje in za obnovitev rodovitnosti tal v danem okolju.

Source/In English: http://www.innspub.net/wp-content/uploads/2015/01/IJB-V6No2-p36-48.pdf

Leave a Reply